Bichon havanais pälsvård

Bästa hunden

Bichon havanais har en päls som behöver skötas och pysslas med, och de behöver också få sina ögon och öron rengjorda av ägaren. Eftersom detta är helt nödvändigt är det viktigt att man vänjer valpen vid det redan från början, även om den till en början inte har så lång päls eller verkar behöva få ögon och öron rengjorda. Idealet är att valpen redan från början lär sig att inte bara tolerera utan faktiskt uppskatta att bli ompysslad, och ser det som en mysig stund med sin ägare då den får full uppmärksamhet och känner sig lugn och trygg.

bichon havanais utomhus

Att borsta och kamma en Bichon havanais

En bichon havanais päls består av både underhår och överhår, och pälsen kan bli 15-20 cm lång om man låter den växa ut. Man bör borsta den minst en gång i veckan, gärna oftare. Om man inte vill att hunden ska håra ned bostaden bör man borsta åtminstone varannan dag.

Pälsen på en bichon havanais är av den typ som mår bra att borstas ofta och den blir finare av att man med borstens hjälp sprider ut naturligt producerade oljor från hårbottnen i hela pälsen, samt tar bort lösa hårstrån innan de börjar tova ihop sig. En bichon havanais som inte borstas tillräckligt ofta kan få problem med att massor av hårstrån tovar ihop sig och bildar mattor som sedan måste klippas bort.

Tips!

Borsta eller kamma pälsen lager för lager, för att vara säker på att hela pälsen blir ordentligt genomarbetad.

Den här hundrasen har mycket päls i ansiktet, och där kan matrester lätt fastna. Börja varje session med att rengöra ansiktet. I vissa fall måste man tvätta med en blöt trasa för att få bort smutsen.

Borsta/kamma sidorna och benen kan man med fördel göra när hunden ligger på sidan och är avslappnad. Fixa benen och kroppen på ena sidan, och vänd sedan på hunden för att göra andra sidan.

Därefter kan man lugnt rulla över hunden på rygg och borsta hundens undersida, från bröstet till svansroten.

Nu återstår bara att ställa hunden upp för att borsta återstående delar, såsom huvud och svans.

Utrustning

Bäst är om man införskaffar både kam och borste. Välj gärna en mjuk borste för att undvika att irritera huden.

Om man ska försöka rädda pälsen på en hund som redan hunnit få rejäla tovor kan man behöva hårbalsam. (Detta är inte något man normalt använder på bichon havanais, utan är bara för räddningsaktioner.) Mattor brukar man däremot behöva klippa bort, eftersom det är så mycket lösa hår i dem.

Ska jag ”kamma mittbena” på hunden?

Det är inte kutym att ”kamma bena” på bichon havanais så att en perfekt rak linje bildas längs ryggraden. Istället låter man pälsen falla som den själv vill.

Hur ska jag fixa med håret på huvudet?

Det finns lite olika klassiska stilar för den här rasen vad gäller håret på huvudet.

  • Borsta håret bakåt och låt det sedan falla som det vill.
  • Gör en mittbena och kamma det åt sidorna.
  • Gör en ensam fläta på ena eller andra sidan och fäst med hårband.
  • Samla ihop det till en tofs mitt på huvudet och fäst med hårband.
  • Kamma håret bakåt och fäst med hårspännen.
  • Om hunden inte ska ställas ut kan man klippa håret lite kortare.

Specialprodukter

Bland utställningshundar förekommer det att man applicerar diverse specialprodukter på pälsen eller i hårbottnen för att få hunden att se ännu finare ut. Det kan till exempel röra sig om hårbottensolja, spraybalsam eller glansspray. Detta är vanligen inte något som krävs av hälsoskäl, utan det handlar om att piffa till hunden inför utställningar.

Om ens hund uppvisar problem, till exempel torr och kliande hårbotten, kan man däremot behöva konsultera en veterinär och få någon specialprodukt utskriven för att behandla hunden. Man kan också behöva ta en titt på hudens livsmiljö – är det till exempel så att den har fått problem på grund av den torra lufta inomhus vintertid så bör man införskaffa luftfuktare. (Det är för övrigt troligen något som människorna i hushållet också kommer att må bra av.)

Rengöring av ögonen

Använd en mjuk våt trasa för att varsamt rengöra kring ögonen. Använd en trasa per öga, så att du inte råkar föra över smittoämnen från ena ögat till det andra.

Om man inte rengör ögonområdet tillräckligt ofta på den här hundrasen blir det lätt missfärgat. Ju ljusare päls, desto tydligare syns missfärgningarna.

Om själva ögonen verkar irriterade, konsultera en veterinär, för det kan behöva behandlas. Ögonen hos den här rasen är ganska känsliga.

Rengöring av öronen

Eftersom öronen har så lång päls kan hunden behöva hjälp med att hålla dem rena och hälsosamma.

Öppna örat och rengör varsamt med en fuktig trasa. Gå inte för djupt in; det är den yttre delen av öret du ska rengöra.

Hår som växer inuti örat kan orsaka problem så man bör regelbundet rycka loss det med fingrarna eller pincett.

Rengöring av munnen

Det är bra att borsta hundens tänder och tandkött en gång i veckan. Låt gärna din veterinär visa dig första gången, så att du får in rätt teknik. Använd en mjuk tandborste och en tandkräm som är särskilt avsedd för hundar.

Precis som för oss människor så är en nyttig kost viktig för tandhälsan.

  • Din hund behöver vitaminer och mineraler för att tänder och tandkött ska hålla sig i fint skick.
  • Småätande är inte bra för tänderna.
  • Socker och mat som klistrar sig fast på tandytan och vid tandköttskanten är inte bra för tänderna.

Klippa klorna

Många hundar ogillar att få klorna klippta. Det är viktigt att vänja hunden redan när den är en liten valp, och klippa någon millimeter då och då, även om det egentligen inte behövs.

Ju längre klorna tillåts bli, desto svårare är det att klippa dem, eftersom det blir svårare och svårare att veta hur mycket man kan klippa av utan att det gör ont på hunden. Extra svårt är det om en klo är mörk.

Efter kloklippningen, använd en nagelfil eller fint sandpapper för att slipa ned klorna så att det inte finns några flikar som kan fastna i något.

Bada

Pälsen hos en bichon havanais är inte så bra på ”självrengöring” och hunden kan behöva badas om den har blivit smutsig. Man bör dock inte överdriva badandet – att bada oftare än en gång per månad kan skada huden och pälsen.

Frisyrer för Bichon havanais

Utställningshundar har pälsen helt utväxt, men bland bichon havanais som inte ställs ut är det vanligt med regelbundna besök hos en hundfrisör för att korta ned pälsen så att den blir enklare att sköta om.

Den vanligaste stilen är att hundfrisören klipper pälsen så att den får en jämn längd över hela hunden. Det är mycket ovanligt att man kortklipper en bichon havanais, utan pälsen brukar få vara halvlång.

Att kortklippa eller till och med raka hunden inför sommaren för ”hjälpa den att hålla sig sval” rekommenderas inte. Hundar svettas inte på samma vis som människor och en snaggning kan göra mer skada än nytta för hunden. Den mjuka fluffiga pälsen hos en bichon havanais kan hjälpa till att skydda hunden genom att skapa ett isolerande luftskikt, samt skydda mot solskador.

Tjock päls kan också hjälpa hunden att skydda sig mot blodsugande insekter under sommaren, till exempel myggor och knott.