Temperament

Bästa hunden

Bichon havanais har ett temperament som passar mycket bra för en sällskapshund. Varje hund är förstås en individ, men generellt sett är bichon havanais hundar väldigt sociala och lättlärda, och de anstränger sig för att förstå sig på sina ägare och deras önskemål.

Historiskt så har bichon havanais varit ett populärt val hos cirkusar och liknande etablissemang där hundar underhållit publiken med att göra tricks, just för att den här rasen har så lätt för att lära sig tricks och gärna utför dem gång på gång om de får positiv uppmärksamhet för det.

Att bichon havanais är så social innebär att du inte ska förvänta sig att den kommer att gilla att till exempel tillbringa mycket tid ute i trädgården eller i en hundgård ensam. Den vill vara med människorna och kommer snart tröttna på att vara själv där ute.

bichon havanais valp

Energinivå

Bichon havanais är energiska och livliga, men behöver inte några enorma mängder fysisk aktivitet för att må bra. Jämfört med till exempel en Bordercollie så är bichon havanais nöjd med betydligt mindre fysiska utmaningar. Trevliga promenader i grannskapet, tid för lek och bus, och så kanske lite agility-träning ovanpå det – då trivs en bichon havanais. Att den är så liten gör också att den kan tillfredsställa en hel del av sina lekbehov inomhus, till och med om man bor i en liten lägenhet där det inte skulle fungera bra att leka hämta-bollen med en stor Newfoundland eller Irländsk varghund flygandes omkring bland möblerna.

Favoritplatsen

En intressant egenhet hos denna ras är att den påminner lite om en katt i det att den gärna vill ha en högt belägen viloplats där den kan hålla koll på vad som sker. Den kan ju inte klättra lika bra som en katt så räkna inte med att se den högst upp på bokhyllan, men däremot kan den verkligen gilla att till exempel få en egen filt och tillåtelse att ligga på soffryggen, eller få en liten trapp upp till någon annan lämplig möbelyta.

Bichon havanais och småbarn

Många riktigt små hundar är lite för nervösa och känsliga för att rekommenderas för familjer där det finns småbarn, men bichon havanais brukar fungera bra. Givetvis har man som vuxen det fulla ansvaret för att se till att både hund och barn vet hur de ska uppföra sig mot varandra, och alltid hålla åtminstone ett öga på vad som pågår.

Det är bra om hunden har en plats där den kan gå in och vara ifred. Man kan till exempel sätta upp en kennel och se till att alla i familjen lämnar hunden ifred när den är inne i sin kennel. Det går till och med att ordna barnsäkra lösningar så att småbarn inte kan ta sig in, eftersom en bichon havanais är liten även jämfört med ett barn i krypåldern. På så vis kan hunden själv dra sig undan om den behöver vara ifred, och detta kan de-eskalera många situationer som annars kunde ha blivit lite riskabla.